Παροχές και δυνατότητες του Προγράμματος​

Ακαδημαϊκή Ταυτότητα

Είσαι φοιτητής; Απόδειξέ το!

Ακαδηµαϊκή ταυτότητα δικαιούνται να έχουν όλοι οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές των Α.Ε..Ι. της χώρας. Η ακαδημαϊκή ταυτότητα έχει και ισχύ δελτίου ειδικού εισιτηρίου (πάσο), για όσους προβλέπεται ότι είναι δικαιούχοι από την ειδική νομοθεσία. Μπορείς να εκδώσεις την ακαδημαϊκή σου κάρτα μετά την εγγραφή σου και αφού έχεις ενεργοποιήσει τον ιδρυματικό σου λογαριασμό: https://academicid.minedu.gov.gr/

Ευρωπαϊκή κάρτα νέων

Με την Ευρωπαϊκή κάρτα νέων μπορείς να απολαμβάνεις ειδικά προνόμια και αγαθά τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε 37 χώρες του εξωτερικού! Μπορείς να την αποκτήσεις, αν είσαι νέος ηλικίας 13 – 30 ετών. Ισχύει για ένα χρόνο, στοιχίζει 10€. και ανανεώνεται κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια εκπτωτική και όχι πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και παραλαμβάνεται κατόπιν on-line αίτησης.

www.europeanyouthcard.org | www.europeanyouthcard.gr

Ηλεκτρονικό πανεπιστήμιο

Το Α.Π.Θ. στο χέρι σου!

Έχεις εγγραφεί και πλέον διαθέτεις Ιδρυματικό Λογαριασμό Χρήστη στο ΑΠΘ!

Έχεις στη διάθεσή σου τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΚΗΔ) ΑΠΘ. Μερικές από τις οποίες μπορεί να σε ενδιαφέρουν:

 1. Λογαριασμός χρήστη: Ηλεκτρονική ταυτότητα και Πανεπιστημιακή Υπηρεσία Καταλόγου
 2. Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Θυρίδες και λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπες στη διεύθυνση http://webmail.auth.gr για να διαβάσεις το πανεπιστημιακό σου email και ανακοινώσεις του ΑΠΘ.
 3. Υπηρεσίες cloud: Αποθήκευση και διαμοιρασμός αρχείων
 4. Τηλεφωνία: Επικοινωνία με υπηρεσίες φωνής
 5. Λογισμικό: Διανομή και πρόσβαση σε λογισμικό. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις για ακαδημαϊκούς ή ερευνητικούς σκοπούς εμπορικό λογισμικό που διατίθεται δωρεάν όπως Λογισμικό Microsoft, SPSS κ.α.
 6. Ασφάλεια: Θέματα ασφάλειας υπολογιστών και δικτυακών υπηρεσιών
 7. Υπηρεσίες e-University: Ψηφιακές διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου
 8. Ιστοχώροι: Ιστοσελίδες προσώπων, μονάδων και δράσεων του πανεπιστημίου
 9. Τηλεκπαίδευση & συνεργασία: Εργαλεία υποστήριξης διδασκαλίας και έρευνας
 10. Πρόσβαση στο δίκτυο: Τρόποι σύνδεσης στο δίκτυο δεδομένων του πανεπιστημίου. Στους χώρους του ΑΠΘ, μπορείς να συνδεθείς στα ασύρματα δίκτυα eduroam, AUTh web connect. Οδηγίες πρόσβασης θα βρεις αν συνδεθείς στο ασύρματο δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης AUTh startup
 11. Επιστημονικές εφαρμογές: Υποστήριξη ανάπτυξης επιστημονικών εφαρμογών
 12. Υπηρεσίες υποδομής: Εξυπηρέτηση λειτουργίας άλλων υπηρεσιών

On-line βιβλιοθήκες

Πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και στη διεθνή Βιβλιογραφία. Μη χάσεις τις πολύτιμες υπηρεσίες της πιο σύγχρονης Βιβλιοθήκης στην Ελλάδα. Γιατί μερικά πράγματα δε θέλουν κόπο, θέλουν τρόπο.

Υπηρεσίες ηλεκτρονικού πανεπιστημίου

Άμεση προσβασιμότητα σε ανακοινώσεις ΑΠΘ, υπηρεσίες ηλεκτρονικής γραμματείας, μενού της Λέσχης, πρόγραμμα γυμναστηρίου ΑΠΘ, δρομολόγια λεωφορείων, αναζήτηση πανεπιστημιακού καταλόγου, email, επικαιρότητα και πολλά άλλα.

s: www.auth.gr

τ: 2310- 996000 (Τηλεφωνικό κέντρο)

Κέντρο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ΑΠΘ

Παροχή Υπηρεσιών Ηλεκτρονικού Πανεπιστημίου και Τεχνικής Υποστήριξης για το ΑΠΘ

τ: 2310 999000

s: https://it.auth.gr/

e: support@auth.gr

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το ΑΠΘ

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτελεί το μεγαλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο. Το κυρίως campus βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και εκτείνεται σε μία έκταση περίπου 430.000 m2, ενώ ορισμένες  από τις εγκαταστάσεις του, εκπαιδευτικές ή διοικητικές, βρίσκονται εκτός της πανεπιστημιούπολης ή σε άλλες πόλεις.

Πανεπιστημιακη Φοιτητική Λέσχη

H Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη στεγάζεται στα ανατολικά της πανεπιστημιούπολης (Εγνατία & 3ης Σεπτεμβρίου). Προσφέρει πρωινό και 2 γεύματα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Δωρεάν σίτιση δικαιούνται οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές υπό προϋποθέσεις που ορίζουν σχετικές διατάξεις.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Γραφείο Σίτισης τ: 2310 992623

f: 2310 207432

s: http://www.pfl.auth.gr/

e: pfl@auth.gr

Βιβλιοθήκη και Αναγνωστήριο

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη βρίσκεται στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης, απέναντι από την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ. Αποτελείται από δύο κτίρια: το παλιό και το νέο. Το παλιό κτίριο φιλοξενεί τις διοικητικές υπηρεσίες της βιβλιοθήκης και το φοιτητικό αναγνωστήριο. Το νέο κτίριο βρίσκεται δίπλα στο παλιό και φιλοξενεί το επιστημονικό αναγνωστήριο όπου βρίσκεται η υπηρεσία Πληροφόρησης, Δανεισμού και Δια-δανεισμού.

Δανεισμός υλικού πραγματοποιείται κατά προτίμηση αλλά όχι κατά αποκλειστικότητα μέσω ηλεκτρονικής φόρμας. Η παραλαβή γίνεται μετά την αποστολή σχετικού email και  η επιστροφή γίνεται σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας των βιβλιοθηκών

Υπηρεσίες βιβλιοθήκης:

 1. Αναγνωστήρια
 2. Δανεισμός, με την ακαδημαϊκή σας ταυτότητα
 3. Διαδανεισμός από οποιαδήποτε βιβλιοθήκη της Ελλάδας ή του εξωτερικού
 4. Εκτυπώσεις, Φωτοτυπίες, Ψηφιοποίηση σπάνιων βιβλίων
 5. Εκπαίδευση χρηστών για τις διαθέσιμες πηγές και υπηρεσίες και για τη δημιουργία βιβλιογραφίας (εργαλείο Mendeley)
 6. Ηλεκτρονικά μαθήματα (elearninh.auth.gr)
 7. Υποβολή μεταπτυχιακών εργασιών 
 8. Αναζήτηση – Πρόσβαση στις πηγές 

Ωράριο Λειτουργίας:

Φοιτητικό αναγνωστήριο: 08.00 με 02.00 όλες τις μέρες της εβδομάδας.

Επιστημονικό Αναγνωστήριο: 08.00-20.00 Δευτέρα έως Παρασκευή.

Διοικητικές υπηρεσίες: 08.00-15.30 Δευτέρα έως Παρασκευή.

Στοιχεία επικοινωνίας:

τ: 2310 995390, 2310 995388, 2310 995354

s: https://www.lib.auth.gr/el

e: grammateia@lib.auth.gr

Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο ΑΠΘ

Αθλητισμός, εσωτερικά πρωταθλήματα και τουρνουά, χορός, άσκηση και εκδρομές στη φύση είναι μόνο ένα μέρος από το πλήθος δραστηριοτήτων που προσφέρει το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο σε όλα τα μέλη. Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο στεγάζεται στα ανατολικά της πανεπιστημιούπολης (Γ΄Σεπετεμβρίου και Αγ. Δημητρίου). 

Στοιχεία επικοινωνίας:

τ: 2310 99 26 30, 2310 99 26 74, 2310 99 13 51, 2310 99 26 72

s: https://gym.auth.gr/

e: infogym@ad.auth.gr

Υγειονομική περίθαλψη

Μπορείς να είσαι κάτοχος ατομικού βιβλιαρίου υγειονομικής περίθαλψης. Το βιβλιάριο χορηγείται μετά από αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος. Οι κάτοχοι βιβλιαρίου περίθαλψης από άλλο φορέα θα πρέπει να διαγραφούν απ’ αυτόν. Η ισχύς του βιβλιαρίου ανανεώνεται κάθε χρόνο από τη Γραμματεία του Τμήματος. Σε περίπτωση απώλειας του βιβλιαρίου είναι δυνατή η αντικατάστασή του σε 2  μήνες. Αν έχεις ανάγκη ιατρικής περίθαλψης προσέρχεσαι καθημερινά κατά τις εργάσιμές ημέρες σε καθορισμένες ώρες στα ιατρεία της Φοιτητικής Λέσχης (γωνία Νέας Εγνατίας οδού και Γ΄ Σεπτεμβρίου) για να εξετασθείς.

H υγειονομική περίθαλψη των φοιτητών παρέχεται δωρεάν και περιλαμβάνει: ιατρική εξέταση/ νοσοκομειακή εξέταση/ φαρμακευτική περίθαλψη/ παρακλητικές εξετάσεις/ εξέταση στο σπίτι/ τοκετούς/ φυσιοθεραπεία/ οδοντιατρική περίθαλψη/ ορθοπεδικά είδη.

ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη σε φοιτητές/τριες του Α.Π.Θ. Παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε θέματα όπως: στρες, δυσκολίες προσαρμογή σε νέο περιβάλλον ή σε σπουδές, οικογενειακές/ προσωπικές δυσκολίες, ψυχοσωματικά προβλήματα κ.ά.

Φοιτητική Λέσχη-Υγειονοµική Υπηρεσία Α.Π.Θ.

τ: 2310 995569 | 2310 999888 (ραντεβού 8.00-18.00) | 2310 992621 (κ. Πανέρα, ψυχολόγος)

s: www.auth.gr/kesypsy

Υπηρεσίες Υποστήριξης Φοιτητών

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΑΠΘ

Ως φοιτητής ή απόφοιτος έχεις τη δυνατότητα να ενημερωθείς για μεταπτυχιακές σπουδές, υποτροφίες, θέσεις εργασίας ή πρακτικής άσκησης και να έχεις συμβουλευτική υποστήριξη ατομική ή ομαδική.

Κτίριο Διοίκησης, ΑΠΘ

τ: 2310 997340 

s: https://career.auth.gr/

e: gd@cso.auth.gr

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

Σκοπός του θεσμού είναι η διαμεσολάβηση μεταξύ φοιτητών και καθηγητών ή διοικητικών υπηρεσιών του ΑΠΘ, η τήρηση της νομιμότητας στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης και η διαφύλαξη της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος. 

τ. 2310 999888

e: synigorosfoititi@auth.gr

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ

Έχει ως σκοπό την προαγωγή της ισότητας των φύλων σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας και σε όλες τις διαδικασίες της ακαδημαϊκής ζωής.

s: https://www.auth.gr/committee/com-gaei/

f: https://www.facebook.com/isotitaAUTH

ΤΜΗΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το Τμήμα Σπουδών συγκεντρώνει τα κάθε φύσεως νομοθετήματα, αποφάσεις και εγκυκλίους που αφορούν τις σπουδές και λειτουργεί ως διαμεσολαβητής, ανάμεσα στον φοιτητή και τη γραμματεία του.

ισόγειο, κτίριο διοίκησης (δίπλα στα ΕΛΤΑ)

τ: 2310 996770

s: dps.auth.gr

e: dps@auth.gr

Υπηρεσίες κινητικότητας, γλώσσας και πολιτισμού

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ (ERASMUS+)

Η δράση του προγράμματος Erasmus+ για τον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης επιχορηγεί την κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού σε Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης σε Χώρες που συµµμετέχουν στο Πρόγραμμα.

ΤΜΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

1ος όροφος, κτίριο διοίκησης

τ: 2310 996727

s: www.eurep.auth.gr

e: eurep-dept@auth.gr

ΘΕΡΙΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων χορηγεί κάθε χρόνο υποτροφίες σε µμεταπτυχιακούς φοιτητές συγκεκριμένων Τμημάτων του Α.Π.Θ. για την παρακολούθηση μηνιαίων θερινών μαθημάτων γλώσσας και πολιτισμού σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού στο πλαίσιο Συμφωνιών Επιστημονικής Συνεργασίας µε την προϋπόθεση της αμοιβαιότητας.

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

τ: 2310 996742 | 2310 995307

e: internat_rel@auth.gr 

s: international-relations.auth.gr

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Το Κ.Δ.Ξ.Γ. προσφέρει προς όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ΑΠΘ διατμηματικά μαθήματα στις εξής ξένες γλώσσες:

Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Πολωνικά (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Adam Mickiewicz στο Πόζναν), Ρωσικά (σε συνεργασία με το Πρόγραμμα ΙΑΣΩΝ)

Κτήριο Κ. Καραθεοδωρή

τ: 2310 995165

e: info@lance.auth.gr

s: http://www.auth.gr/lance

ΘΕΡΙΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων χορηγεί κάθε χρόνο υποτροφίες σε µμεταπτυχιακούς φοιτητές συγκεκριμένων Τμημάτων του Α.Π.Θ. για την παρακολούθηση μηνιαίων θερινών μαθημάτων γλώσσας και πολιτισμού σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού στο πλαίσιο Συμφωνιών Επιστημονικής Συνεργασίας µε την προϋπόθεση της αμοιβαιότητας.

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

τ: 2310 996742 | 2310 995307

e: internat_rel@auth.gr 

s: international-relations.auth.gr

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Το Κ.Δ.Ξ.Γ. προσφέρει προς όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ΑΠΘ διατμηματικά μαθήματα στις εξής ξένες γλώσσες:

Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Πολωνικά (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Adam Mickiewicz στο Πόζναν), Ρωσικά (σε συνεργασία με το Πρόγραμμα ΙΑΣΩΝ)

Κτήριο Κ. Καραθεοδωρή

τ: 2310 995165

e: info@lance.auth.gr

s: http://www.auth.gr/lance

Scroll to Top